Може ли мъртъв космонавт да разпространи живот на друга планета

Снимка: Pixabay

Ако астронавт умре в Космоса, възможно ли е неговото тяло да разпространи микроби на други планети, например на Марс?

Ако умрелият астронавт, вероятно в кораб, капсула или собствения си скафандър, бъде отнесен в космическата празнота и евентуално привлечен от гравитационното поле на друг свят, може ли някои от микробите, които се намират в тялото му, да “отключат” живот на планетата?

Според микробния биолог Гари Кинг от университета в Луизиана отговорът вероятно е “да”, пише obekti.bg.

“Ние сме извличали микроби от вечните ледове, а сега знаем, че е възможно да съществуват микроби, които да оцеляват около милион години в хибернация или друго подобно състояние с потиснати жизнени процеси.”

“Особено ако космическото пътешествие е до някъде наблизо, като например Марс, бактериалните спори в човешкото тяло ще оцелеят със сигурност.”

Какво ще стане с тях след като “кацнат” на планетата зависи от различни фактори. Но най-важният фактор ще бъде колко време тялото е прекарало в открития космос.

“Когато говорим за милион години без радиационна защита вероятността за оцеляване на микробите е минимална. Но не е равна на нула, достатъчно е дори и един микроб от огромния брой в тялото на астронавта да оцелее.”

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама