Приложение, показващо дали сте имали контакт с болен от коронавирус

blank
Снимка: Pixabay

Технологични наблюдатели обаче се опасяват, че това е пореден пример как китайските власти контролират обществото. За да направите запитване дали сте имали контакт с коронавирус, трябва да се регистрирате с вашия реален телефонен номер и номер на лична карта. 

Китайските власти пуснаха специално мобилно приложение, което ви казва дали сте били изложени на риск да се заразите с коронавирус, съобщава БТВ.

„Детекторът за близък контакт“ казва на потребителите дали са били близо до човек, който е с предполагаем или потвърден коронавирус.

Като близък контакт приложението определя хора, които работят, живеят или учат заедно, контакт с медицински персонал и контакт в градския транспорт. Тези, които са изложени на риск, биват съветвани да стоят у дома и да уведомят здравните власти.

На пръв поглед приложението може да изглежда полезно, но технологични наблюдатели се опасяват, че това е пореден пример как китайските власти контролират обществото. За да направите запитване дали сте имали контакт с коронавирус, трябва да се регистрирате в платформата с вашия реален телефонен номер и номер на лична карта.

Приложението е разработено с подкрепата на китайското правителство. Не е тайна, че Китай провежда сериозно наблюдение над гражданите си, но поне този път едва ли ще бъде критикувана, заявиха експерти.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама