Конституционният съд със светкавично дело по повод президентския имунитет

465

Конституционният съд е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република Българи, се посочва в съобщение на сайта на съда.

Докладчик по конституционното дело е съдия Мариана Карагьозова-Финкова, посочват още от КС.

Президентството с мигновена позиция по въпроса: „След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“, казаха от институцията за БТВ.

Припомняме ви, че главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на чл. 103 от Конституцията във връзка с имунитета на държавния глава и вицепрезидента малко по-рано днес.  Според Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действия, извършени при изпълнение на функциите им, освен при държавна измяна и нарушение на Конституцията.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама