Петрич кале – дългоочакваната туристическа дестинация край Варна 

723

Тепърва предстои развитието на един исторически обект, който се намира на 25 км. от Варна, а е малко познат в региона. Това е Петрич кале край с. Разделна. 

Желанието на местните жители да се привлекат туристи, които да посещават калето. Селото е известно и с това, че на 3 март 2019г. беше спуснат огромен по размер трибагреник от скалите на Петрич кале.

Непристъпна и непозната дори за археолозите, римската крепост Петрич кале е на път да се превърне в нова туристическа атракция. Намира се в диаметрално противоположна посока от едноименния гр. Петрич. Петрич кале е близо до морската ни столица Варна, само на 20 минути път с кола от там, съобщава БНР.

Издигната е на ръба на Авренското плато, като от крепостта се разкрива красива гледка към цялата Девненска долина, към долината на река Провадийска.

От там може да се наблюдава широк хоризонт на север към териториите, от които евентуално би могъл да дойде нападател и точно поради тази причина крепостта е била обитавана през цялото Средновековие – обяснява археологът Мария Манолова-Войкова – ръководител на разкопките и проучванията, които се правят през последните 2-3 години.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама