Древна катастрофа в Млечния път е разгадана

blank
снимка: pixabay

Астрономи изследвали звезда, намираща се на разстояние 94 светлинни години от Земята. Загадката, свързана с древен сблъсък на Млечния път с друга галактика е разкрита, предаде БТА.

Специалистите са установили приблизително кога е станала катастрофата и на каква възраст е била звездата, върху която мащабното събитие е оказало своето въздействие, съобщава NOVA.

Учените са изследвали звездата Nu Indi (HD 211998), която се намира на разстояние 94 светлинни години от Земята в съзвездието Индианец. Размерите й са 3 пъти по-големи от тези на Слънцето, но масата й е едва 85 процента от слънчевата. Макар че тази звезда се е родила в Млечния път, събрани от космическия телескоп „Гая“ данни сочат, че движението й в галактиката е било променено вследствие на сблъсък с останките от галактика джудже с форма на наденица. Става въпрос за най-голямата галактика джудже, с която Млечният път някога се е сблъсквал.

Астрономите са уточнили възрастта й благодарение на измерване честотата на промените в яркостта й. Според данни, събрани от спътника TESS на НАСА, Nu Indi (HD 211998) е възникнала преди 11 милиарда години. Междугалактичният сблъсък вероятно е започнал преди 11,6-13,2 милиарда години, за да може да окаже своето въздействие върху звездата.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама