Българското бебе, отнето в Германия, остава при приемни родители засега

blank
Снимка: Личен архив

Отнетото от германските социални служби българско бебе остава в приемно семейство в Германия поне още седмица.

Това обясни за bTV адвокатът на родителите. 7-месечното бебе е било отнето от българските му родители в Германия.

Когато на Коледа семейство Славови си правят щастлива коледна фотосесия: предполагат че Новата година ще им донесе тежко изпитание – да се борят за правата над собственото си дете.

В края на декември семейството претърпява катастрофа в Унгария. Налага се операция на бебето заради кръвоизлив в главата. Но лекарите установяват и по-стар хематом и сезират социалните служби заради съмнения за родителска небрежност.

“Обясниха ми как точно ние сме разтръсквали главата на детето, за да се получи този кръвоизлив. Не допускат друг вариант“, обясни Мирела Славова, майка на 7-месечната Катерина.

blank
Снимка: Личен архив

На 9 януари детето е настанено в приемно семейство. Родителите ще могат да я видят утре – 5 дни: след като им я отнемат.„Ще мога да видя и приемното семейство, къде е настанена. Трябва да видя детето как е. Ще искам да огледам, да я проверя. Страх ме е. Страх ме е къде е тя, при какви хора е. Много се притеснявам. Пращам й цялата ми енергия, знам, че тя ме усеща“, споделя майката.

В официално писмо до bTV германските власти обясняват, че съдът ще прецени колко време детето ще остане в приемно семейство.

„Според информацията от болницата има ясни сигнали, че съществува родителска небрежност. Безопасността на детето е най-важна и наша задача е да го защитим“, пише в позицията.Родителите ще търсят правата си в съда. Адвокатът по семейно право Рюдигер Шулц-Ганзен поема случая.

Според него на този етап не са нарушени правата на родителите.

„Държавата е длъжна да направи това: когато има и най-малко съмнение за безопасността на детето. И повтарям – съмнение, а не твърдение. Вече тече проверка и в болницата. На 21 януари ще има първа информация“, каза Рюдигер Шулц-Ганзен, адвокат по семейно право.
Това означава, че дотогава детето ще е в приемното семейство
Българското посолство в Берлин също съдейства за разрешаване на случая.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама