Любителите на чая са с по-малък риск от инфаркт и инсулт и е по-вероятно да имат по-голяма продължителност на живота, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
То обхванало над 100 хиляди китайци. Оказало се, че участниците, които пият зелен чай най-малко 3 пъти седмично, е по-малко вероятно да получат инфаркт или инсулт през следващите 7 години, предава БТА.
Любителите на чая са също с малко по-голяма продължителност на живота. Тя е с 1 година по-голяма за 50-годишните любители на зеления чай. отколкото за участниците на същата възраст, които не консумират редовно напитката.
Това е поредното изследване, което показва потенциалния ефект върху здравето от консумацията на зелен чай. Предишни изследвания свързаха напитката със здравословни нива на холестерола и телесната маса и с понижен риск от сърдечни болести и някои видове рак. Тези изследвания, както и новото, са наблюдателни, т.е. не откриват причинно-следствена връзка.
„Любителите на зеления чай обикновено се придържат към по-здравословен хранителни режим, отколкото хората, които не консумират редовно напитката – заяви експертката по храненето Уитни Линсънмайър от университета в Сейнт Луис. – Зеленият чай не е калоричен и е богат на антиоксиданти. Това е здравословна напитка, която може да включите в хранителния си режим, ако вкусът й ви допада. Тя съдържа също кофеин. Затова трябва да сте бдителни, ако приемате лекарства, които взаимодействат с кофеин, или страдате от безсъние.“
Участниците в новото изследване не били засегнати от сърдечни болести и рак. Те отговорили на въпроси, свързани с начина си на живот, предишните си заболявания, телесното си тегло, кръвното си налягане, нивото си на холестерола. В рамките на 7-годишното изследване почти 3700 участници получили инфаркти, инсулти или умрели вследствие на сърдечносъдови проблеми. Рискът бил с 20 процента по-малък за участниците, които пиели зелен чай най-малко 3 пъти седмично. Тези редовни консуматори на зелен чай са също с 15 процента по-малък риск от смърт поради всякакви причини в сравнение с хората, които по-рядко пият напитката или изобщо не я консумират.
Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Preventive Cardiology.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment