Няколко начина да се избавите от лошото настроение в понеделник

33

Почивните дни са зад гърба ни. Нямаме нито час повече, за да се наслаждаваме на любими занимания.

Понеделникът е тук. Измъкнете се ловко от летаргичното усещане и започнете една вълнуваща седмица от живота си.

След отпускащ и пълен със забавления уикенд, казва д-р Уайът Фишър, настройването към първия работен ден е обезкуражаващо.

Ако се чувствате уморени, напрегнати и претоварени още в понеделник сутрин, следващите няколко стъпки ще са ви от полза, пише profit.bg.

Продължете да следвате здравословния си режим и през почивните дни
Част от проблемите ни в понеделник се дължат на това, че изоставяме обичайното хранене, сън и тренировки още в петък следобед, казва експертът Катрин Илай. Ако пиете повече, ядете по-калорични храни и следвате тотално различен режим на спане, нормално е в понеделник да се почувствате не във форма.

Вече споменахме, че със съня игра не бива. Препоръчваме да спите между 7 и 9 часа на денонощие. Безсънието ни прави по-тревожни и депресирани.

Започнете отмятането на най-важните задачи – но ако е абсолютно наложително
Разбира се, не може тотално да се откъснете от работните задачи. Невинаги е възможно. Ако знаете, че ви предстои наистина натоварена седмица, седнете в неделя и отметнете един час работа. Това със сигурност ще ви даде преимущество в понеделник и няма да се чувствате напрегнати.

Избягвайте да претоварвате списъка със задачи в понеделник
Нормално е да се чувствате натоварени, когато предстои цяла седмица със задачи. Почивните дни са били отпускащи и приятни, а сега на фронта са пет дни работа. Когато ви е възможно, избягвайте да планирате прекалено много срещи или трудни за изпълнение задачи още в понеделник.

Напишете на бял лист какво ви тревожи
Когато умът ви е претоварен, тъй като постоянно мислите за утрешните задачи, да опишете тревогите си е добра идея. Това ще ви накара да се почувствате по-спокойни и по-продуктивни.

Докато пишете, попитайте се:
• Какво точно чувствате? Гняв. тъга, страх?
• Какво ви стресира? Човек или задача?
• Какво мога да направя сега, за да спра да се тревожа? Кратка разходка?

Поставете под въпрос липсата на мотивация

Понякога лошото понеделнишко настроение може да бъде знак, че не харесвате работата си, казва Илай.

Ако не обичате работата си, нормално е да сте неентусиазирани от понеделник чак до петък. Опитайте се да установите кой е източникът на това ваше състояние.
Шефът? Колегите? Ако проблемът може да бъде решен след разговор, планирайте го. Ако природата на работата ви огорчава, може би е време за промяна.

Преформулирайте понеделниците
Ако въпреки всичко все още понеделник е най-омразният ден от седмицата, предлагаме ново решение. Посвещавайте първите 30 минути от деня в описване на своите постижения и цели, които планирате за бъдещето. Така може да видите по-голяма картина и да се амбицирате да бъдете продуктивни.

Поговорете с приятел
Понякога няма по-лесен начин да се почувствате добре от подкрепата на близък приятел. Ако се чувствате зле в понеделник, звъннете на познат и си уредете среща. Може би за обяд?

Планирайте забавление
Ако има нещо през следващите дни, което да ви мотивира да бъдете продуктивни в офиса, планирайте го. Направете нещо приятно за някого
Вместо да се вглеждате упорито в списъка със задачи, потърсете начин да направите понеделника по-ведър. Например, направете нещо приятно за друг човек. Пригответе специална закуска за семейството, изпратете благодарствено писмо на колега, платете кафето на непознат.

Погрижете се за себе си
Закуската е първото нещо, което можете да промените в името на доброто настроение в понеделник. Заложете на любима закуска, поръсете капучиното с канела, сложете сметана с аромат на уиски в кафето… Винаги можете да добавите щипка настроение от себе си в името на собствения си комфорт.

Дали проблемът е в понеделника?
Понякога не са виновни понеделниците. Може да се окаже, че имате нужда от помощ. Дали не се борите с депресия? Потърсете лекарско мнение.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама