Днес Земята е най-близо до Слънцето

83

Днес, 5 януари в 09:47 българско време, Земята преминава през точката си на перихелий – най-близката си позиция до Слънцето от своята орбита.

Нашата планета се движи по елиптична орбита и днес ще бъде най-близо до Слънцето – на разстояние 147 091 144 км по данни на Time&Date.

Това означава, че на този ден Слънцето ще има най-голям видим размер. В перихелий Земята е с около 5 милиона километра по-близо до Слънцето, отколкото в афелий (най-далечната от Слънцето точка орбитата на Земята), когато ще е на 152 095 295 км.

Думите перихелий и афелий идват от древногръцки, където „пери“ означава близо, „афо“ означава далеч, а Хелиос е богът на Слънцето. Заедно те се наричат апсиди – точките на най-малко или най-голямо разстояние на небесен обект в орбита около друго астрономическо тяло.

Днес слънчевият диаметър ще изглежда малко по-голям, отколкото в ахелий като разликата е незабележима за човешкото око.


*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!

За реклама: https://novavest.bg/реклама