Издирват български моряци, паднали от кораб в Норвежко море

214

Издирват двама български моряци, паднали зад борда на товарния кораб „Стара планина“ в Норвежко море на 2 януари.

Посолството ни в Осло е уведомено от МВнР на Кралство Норвегия за инцидента, съобщават от Министерството на външните работи.

В ранния следобeд е започнала спасително-издирвателна операция с два хеликоптера. Спасителната операция е затруднена поради лошото време – силен вятър и високи, 8-метрови вълни. Ако вятърът утихне, Съвместният спасителен координационен център (ССКЦ), който отговаря за района на Северна Норвегия и ръководи спасителната операция, е готов да включи в нея и самолет със специален радар.

Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с местните власти, включително със ССКЦ, и оказва необходимото съдействие по случая.

На борда на товарния кораб „Стара планина“ се намират 19 души – 18 български граждани и един гражданин на Украйна. Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо. Сигналът към норвежките власти е подаден от капитана на „Стара планина“, с когото спасителите са в постоянна връзка.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама