Руската държава поиска комплекса „Камчия“

343

Руската държава може да придобие собствеността над Санаторно-оздравителен комплекс “Камчия”, намиращ се на около 25 км от морската ни столица Варна, стана ясно по време на изслушването на външния министър на Русия Сергей Лавров от горната камара на парламента.

Сенатори се обърнаха към Лавров с въпроса дали не е дошло времето правителството да постави точка на спора за комплекса и да изгради там руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на интересите на Русия в Европа.

„Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл“, отвърна министърът.

Припомняме, че договорът за изграждането на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ беше подписан от бившия министър на социалната политика на България Емилия Масларова през септември 2008 г. и след това беше одобрен от правителството на Сергей Станишев.

Към момента СОК Камчия“ е еднолично акционерно дружество чийто собственик е правителството на град Москва.

По време на изслушването си външният министър на Русия обясни още, че напоследък се били натрупали много негативни тенденции около „Камчия“.

„Редица здания са затворени, други са дадени под наем. Не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори.“, заяви Лавров и допълни, че се подготвя обсъждане на въпроса на оперативно съвещание на Съвета за сигурност с участието на премиера и всички ведомства, които могат да помогнат за реализирането на тази схема.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама