Президентът Радев до Тръмп в Лондон, днес говори на срещата на НАТО

снимка facebook

Днес е вторият и по-съществен ден от срещата на високо равнище на НАТО, посветена на 70-тата годишнина от учредяването на организацията.

Българският президент Румен Радев ще направи изявление в рамките на срещата на лидерите на 29-те страни-членки, планирани са и двустранни срещи на българския държавен глава. На срещата се очаква да бъдат обсъдени новите заплахи, включително в киберпространството и космоса.

Като се изключи приемът при британската кралица в Бъкингамския дворец и дадената по-късно вечеря от британския премиер Борис Джонсън на Даунинг стрийт, шоуто през първия ден сътвориха американският президент Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон.

След като Тръмп се изказа по редица въпроси, включително и за това, че няма да се меси в британските избори, той се накара на Макрон за „обидните“ коментари, че „НАТО е в мозъчна смърт“. Макрон обаче не се отрече от думите си и дори каза, че европейските държави трябва да играят по-голяма роля в НАТО, за да бъдат по-малко зависими от Съединените щати.

На най-очакваната среща – между Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Борис Джонсън и турския президент Реджеп Тайип Ердоган – посветена основно на Сирия, бе взето решение да се спрат нападенията срещу цивилни в тази страна. Преди това Макрон не спести критичните думи към Ердоган за поведението на Турция като страна-членка на НАТО.

И накрая, Тръмп заплаши със санкции страните от НАТО, които не дават достатъчно пари за организацията. Може би не е изненада, че Тръмп планира да даде днес работен обяд на лидерите на 9 страни-членки, сред които България. Те са единствените в НАТО, които заделят исканите 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, пише standartnews.com

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама