Уникален носорог се роди в белгийски зоопарк (ВИДЕО)

blank
кадър facebook
Прелестното малко животинче се е родило в понеделник сутринта

Рядък южен бял носорог се роди в зоологическа градина в Белгия, където специалистите полагат особени усилия за спасяването на застрашения вид, предаде БГНЕС.

„Прелестно малко мъжко се роди рано сутринта в понеделник. Майката Мадиба и бебето й са добре“, се казва в съобщение на зоопарка „Паири Дайза“.

В природата има приблизително 18 000 южни бели носорога, но подвидът се изтребва от бракониери с невероятна скорост.

Друг вид носорог, вторият по големина сухоземен бозайник в света, северният бял, е в още по-голяма опасност, като съществуват само два. Останалата северна бяла двойка са женски, така че те ще изчезнат, освен ако техните гени не бъдат запазени или възстановени и не започне изкуствена размножителна програма.

През юли се роди южно бяло малко чрез изкуствено осеменяване в Сан Диего, което зоологическата градина приветства като стъпка към усъвършенстване на техниката.

Белгийският зоопарк има още една женска – Ели, която е бременна. Раждането се очаква до края на тази година. Ели вече има малко, Сетемба, роден през 2016 г. и преместен в зоологическа градина в испанския град Малага като част от програмата за развъждане в Европа.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама