Учени: Огромен астероид ще профучи край Земята

74

Специалистите от НАСА предупредиха, че в понеделник много близо до Земята ще профучи огромен астероид с диаметър 150 метра, съобщи „Сън“.

От космическата агенция редовно предупреждават за приближаването на астероиди, някои от които минават край нас напълно незабелязано, при това по няколко на ден. На 1 ноември, например, 4 астероида „Вси Светии“ подминаха планетата ни напълно безопасно.

Още любопитни новини ще намерите тук

Този в понеделник е регистриран като „2019 VF1“, защото е открит тази година. Той ще профучи край Земята малко след 6 ч. българско време в понеделник със скорост от над 61 000 км/ч., което е 63 повече от най-високата скорост на „Боинг 747“.

За късмет на човечеството скалата ще е на достатъчно безопасно разстояние – над 5 000 000 км.

Учените обаче припомнят, че планетата ни много често се е сблъсквала с унищожителни астероиди, способни да сравнят със земята големи градове.

Според „Сън“ учените са засекли астероиди, които представляват огромен риск за живота на Земята. Най-малкият от тях е с диаметъра на този, с който ще се разминем в понеделник – 150 м, казва се 29075 195ODA, и ще доближи планетата ни на 29 март 2185 г. Рискът от сблъсък се изчислява на 0,14%.

Най-грамаден от забелязаните досега астероиди е 101955 BENNU – 2 км в диаметър, очакван в близост до Земята на 16 март 2880 г. Според изчисленията шансовете за сблъсък са 0,014%.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама