Мед с вода на гладно: Помислете пак

blank

Медът е много ценен и полезен продукт, но ние имаме навика да го идеализираме и да го считаме за лекарство за почти всички болести.

Всички сме чували колко полезно е сутрин да пием вода с мен и колко здравословно е да започваме деня си така. Няма да повярвате до какво обаче може да доведе това.

Установена е, че медът има антибактериален ефект, който намалява неприятните симптоми на вируси и настинки – помага срещу болки в гърлото и запушен нос.

Продуктът има ензимно действие и стимулира храносмилателните процеси в тялото. Когато се прилага външно помага за заздравяване на рани отново заради антибактериалния си ефект.

Тези продукти са много полезни, но съчетанието им се отразява пагубно на здравето

Важно е обаче да запомните, че този продукт е 96% захар. Следователно ежедневната му употреба сутрин може да доведе до доста нежелани ефекти:

Наддаване на тегло

По някаква причина се смята, че водата с мед сутрин помага да отслабнете. Всъщност пиейки тази напитка, вие пълните тялото си със захарен разтвор.

Ако след това отидете да бягате или клякате или просто имате физическа активност, с която да използвате получената лякоза, превръщайки я в енергия – супер.

Ако имате обилна закуска след това, калориите може да се окажат прекалено много за организма ви

Тялото ще съхрани излишъка.

Медът не допринася за отслабването. Но водата сутрин е наистина страхотна.

Тя стимулира метаболизма и спомага за по-лесно сваляне на излишните килограми.

За отслабване е по-полезно да пиете вода без каквито и да е добавки.

Повишаване на кръвната захар

Медът е продукт с много въглехидрати. Те влизат в храносмилателния тракт и за няколко минути се разграждат на глюкозоми молекули и влизат в кръвообръщението ни.

Тялото трябва да се справи с рязкото повишаване на нивата на захарта и затова произвежда инсулин.

Ако давате такива „подаръци” на организма ви сутрин, с течение на времето клетките ще свикнат с повишеното ниво на инсулин сутрин и ще спрат да приемат глюкоза от кръвта (така клетките развиват инсулинова резистентност).

Повишен апетит

Учените вече са доказали, че сладкото не убива апетита, а именно обратното – стимулира го. Причината за това е скокът в нивото на глюкозата в организма.

След като пиете медена вода, изпращате част от глюкозата в кръвта. Това причинява отделянето на хормона инсулин. Той улавя глюкозните молекули и ги пренася през клетките.

Нивото на кръвната захар спада, след което нивото на инсулин намалява. Такива люлки стимулират производството на хормона грелин.
Това е хормон на глада, който те кара да искаш да ядеш и е малко вероятно да издържиш, ако подушиш нещо вкусно, но не много здравословно.

Медената вода сутрин може да допринесе за преяждане следобед или вечер.

Добре е да не консумирате тази напитка, ако искате да отслабнете или имате диабет.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама