Левицата поиска касиране на вота в София и Шумен

blank
Мая Манолова ще съди премиера за клевета

Левицата обмисля искане за касиране на вота в Шумен и София. Щабът на Мая Манолова  също настоява за касиране на изборите в столицата, информира Нова.

Втори тур и втори отлични оценки в щабовете на основните политически сили. И в ляво, и в дясно са доволни. От ГЕРБ печелят мнозинство в градските парламенти, а в БСП били удвоили кметовете и общинските си съветници. Спокойствието обаче спира до тук и започват престрелките – от „Позитано 20“ към властта.

„Срещу нас беше държавната машина. МВР обслужваше властта. Корпоративният вот беше огромен. Срещу 1 лв. субсидия бяха изпратени милионите на олигарсите в България и на управляващите. Купените гласове изкривиха вота”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Когато загубиш изборите, търсиш оправдание извън себе си и това обикновено е поведение на губещия”, каза Цветомир Паунов от ГЕРБ.

От ляво заговориха и за касиране на вота. В Шумен разликата била само 77 гласа, а невалидните бюлетини – 400. „Страхът на ГЕРБ от загубата ги накара да направят най-агресивната, най-купената, най-компроматната кампания от години”, коментира Нинова.

„Който има подобни намерения, да се обърне към съда, обичайно поведение на губещите. За купуване на гласове – прокуратурата проверява и се надявам да се стигне докрай”, заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

Щабът на Манолова пък иска нови избори в София. Причината – имало манипулации в редица секции. „Ако губим, нека да е честно, ако печелим – нека също да е честно”, каза Никола Вапцаров, председател на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова.

Сега левицата обмисля дали да застане зад искането на Манолова за касиране на изборите в София. „Мая Манолова показа, че алтернатива има. ГЕРБ отстъпи от ключови градове крепости.  ГЕРБ ерозира. Промяната започна, беше трудна, но вече е необратима”, категорична е Корнелия Нинова.

„Парламентарно представени партиии се крият зад инициативни комитети – много удобно. Да успокоя всички: изборите свършиха. Въпреки всичко, ние съхраняваме подкрепата си. Всички играха срещу нас, няма никаква политическа хигиена”, коментира Дончев.

А как ще продължи политическата кариера на Мая Манолова? Завесата бе повдигната днес. „На балотажа беше даден един изключително важен политически знак и той е, че хора с различни политически убеждения изградиха мост помежду си, за да преборят едноличната власт”, коментира тя.

Загубилата изборите в София ще внесе тези дни и иск срещу премиера за клевета. А БСП се похвалиха с 61 кметски места.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -