Борисов пусна първи кадри от строежа на „Балкански поток“ (ВИДЕО)

48
Първи кадри от строителните дейности по изграждането на газопровода „Балкански поток“ публикува във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов в неделя.

Клиповете са от откритата строителна площадка в района на Кнежа, Оряхово и Искър, написа той.

Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области – Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

През април 2019 г. „Булгартрансгаз“ определи за изпълнител на обществената поръчка консорциум „Аркад”, с който сключи договор на 18 септември. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е 1,1 млрд. евро без ДДС.

Днес премиерът Борисов ще присъства на въвеждането в експлоатация на първия етап от проекта „Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до  българо-сръбската граница”.

Той включва въпросните 11 км газопровод и газоизмервателна станция, разположена непосредствено до компресорна станция „Странджа”. Това са и първите километри от проекта „Балкански поток” в България, посочва премиерът.

За строителството на газоизмервателната станция „Странджа“ „Булгартрансгаз” е инвестирал 27,7 млн. лв., а за газопровода до нея от турската граница – 47,9 млн. лв.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама