69 жалби за нарушения подадени в ЦИК

blank
снимката е илюстративна

Досега в Централната избирателна комисия (ЦИК) са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби, свързани с местните избори. Това съобщи председателят на ЦИК Стефка Стоева в предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио.

„Преобладават тези, свързани с регистрацията на кандидати, с нарушения в предизборната кампания, с неизпълнението на споразумението между БНТ и политически партии, което за първи път виждаме на избори“, обясни Стоева.

Председателят на ЦИК не скри очакването си, че в изборния ден ще има проблеми и ще има нарушения, но изрази надежда те да са от такова естество, че да не доведат до касиране на вота. „Надяваме се да бъдат овладявани своевременно и професионално“, каза Стоева и допълни, че след приключването на изборите ЦИК ще излезе с препоръки към законодателната власт.

„След като отчетем резултатите и изготвим нашите анализи, ще се обърнем към народните представители, ще поставим проблемите, тяхна е политическата воля какви решения ще предприемат“, допълни още тя. Централната избирателна комисия е готова за местните избори. Около 60% от членовете на общинските и на секционните избирателни комисии са работили и на предишни избори.

„Този път проведеното обучение беше изключително сериозно. Миналата седмица, само в рамките на пет дни, членове на ЦИК посетиха всички 28 областни центрове в страната и проведоха обучение на членовете на Общинските избирателни комисии. На тези обучения имаше членове на Министерството на вътрешните работи, на пожарната, на Главна дирекция Гражданска администрация и административно обслужване, на информационно обслужване, на областни и на общински администрации“, допълни Стоева.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -