Почина известен наш творец

96

Известният художник Слав Бакалов е починал. Това съобщиха от Съюза на българските филмови дейци, цитирани от БГНЕС.

Освен художник, Бакалов беше и режисьор, скулптор, аниматор, сценарист и писател. Отличен с многобройни награди, най-престижната от които е „Златна палма“ от Кан, за филма „Женитба“, той създаде забележителни творби, белязани от индивидуален артистичен стил и оригиналност, припомнят от СБФД.

В историята на българската анимация Слав Бакалов ще остане като ненадминат майстор, чието ярко дарование вдъхновява поколения млади творци и завладява въображението и сърцата на публиката.

Бакалов е роден е на 6 юли 1945 година в София. Завършва Софийската художествена гимназия (1964) и специалността „Живопис на анимационни филми“ в Националния институт по кинематография в Москва (1974). Ръководи основаната от него студия „Каданс“ за анимационни филми към киноцентъра „Бояна“ от 1988 г. до 1990 г., където създава над 55 ленти.

Поклонението ще бъде в събота от 14:00 ч., в църквата „Възнесение Господне“ на бул. „Ситняково”.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама