Протест срещу освобождаването на Полфрийман, той не дойде в съда

70

Протест срещу предсрочното освобождаване на убиеца Джок Полфрийман започна пред сградата на Съдебната палата.

Митингът се организира от ВМРО, но в него се включиха много граждани, близки и приятели на жертвата Андрей Монов, наръган смъртоносно от австралиеца през декември 2007 г.

„Днес сме тук, за да покажем, че българският съд може да действа независимо, а не да взима решения под натиск на НПО-та“,  заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди.

По същото време започна и заседанието на тричленния състав на Върховния касационен съд, който трябва да реши дали да отмени предсрочното освобождаване на Полфрийман, информира traffiknews.bg.

Самият австралиец не се яви в съдебната зала и е прадставляван от адвоката си Калин Ангелов. „Джок ми каза, че макар да е левичар, не обича народния съд и затова не дойде“, заяви защитникът по повод отсъствието на Полфрийман.

За касационното дело ВКС беше сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров, след като състав на Софийския апелативен съд, в състав Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постанови предсрочното освобождаване на австралиеца, който от 2007 г. е в затвора с 20-годишна присъда за убийство.

В искането си Цацаров посочва и че председателят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова е трябвало да си направят отвод заради връзки с Българския хелзинкски комитет. Те са носители на награди, раздавани от БХК.

ВКС обаче няма да се произнесе веднага по казуса с освобождаването на Полфрийман като срокът за решението е един месец.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама