Кой къде е в изборната битка за София?

blank
Снимка: bTV
- Реклама -

Голям интерес към предстоящите местни избори. Декларираната избирателна активност е 57%.

Това показва експресно проучване на Маркет ЛИНКС по поръчка на bTV, проведено сред 500 лица над 18 г. в периода 23-28 септември по метода на прякото-лично интервю в София.

„Това е изключително висока активност в сравнение с 2015 г. Обяснението за това е, че преди четири години изходът от местните избори беше ясен и беше категорично заявено, че Йорданка Фандъкова ще е следващият кмет на София. Тогава активността беше 41%“, коментира в „Тази сутрин“ социологът Христина Тодорова от Маркет ЛИНКС.

- Реклама -

Дистанцията между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в момента е около процент и половина. Не е сигурно обаче, че това ще се запази. Маноловa води с 27,4%, докато резултатът за Фандъкова е 25,8%, коментира Тодорова.

blank
Снимка: bTV

Тя уточни обаче, че този резултат до голяма степен попада в статистическата грешка.

По думите й от днешна гледна точка електоратът на ГЕРБ е много по-мобилизиран от този, който застава зад Мая Манолова. В сравнение с месец август дистанцията между двете се скъсява в полза на Фандъкова.

Кандидатът на „Демократична България“ Борислав Игнатов се явява един от основните претенденти за поста. Той заема третото място с 10,9%. Четвърти е Борис Бонев, който е кандидат на неправителствената организация „Спаси София“, с 4,4% подкрепа.

Ангел Джамбазки от ВМРО остава пети с едва 2,2% подкрепа.

blank
Снимка: bTV

„Той се включи малко по-късно в изборната кампания и не е толкова силно засегнат в нашето изследване. Очакваме по време на кампанията неговият резултат да се повиши, защото той е една от силните фигури“, обясни социологът.

Десислава Иванчева се нарежда след него с 0,6% подкрепа.

Проучването на „Маркет ЛИНКС“ показва още, че при разпределението на местата в общинския съвет на София предимство ще има управляващата партия. За ГЕРБ ще гласуват 25,7% от запитаните, за БСП – 14,8%, за „Демократична България“ – 10,5%, а за ВМРО – 3,7%.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -