Екоминистърът: Внесеният за изгаряне боклук е 10 пъти по-малко от изнесения

21

Няма ТЕЦ-ове, които да изгарят в момента отпадъци. Трябва да кажа, че това е политика, към която трябва да вървим все по-малко.

„Недоволство у хората предизвика новината, че у нас се вкарват и горят отпадъци от други страни. За 2018 година внесеният за изгаряне боклук е около 10 пъти по-малко от изнесения“, обясни Димов.

„Това, което направихме в Перник, е максимално бързо, ние дадохме много кратки срокове на ТЕЦ „Перник“ да изнесе нерегламентираното гориво, за да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората“, коментира Нено Димов.

По европейски норми трябва да се изгарят отпадъци под 10%. Изгарянето на биомаса не е разрешена, минава се през тежка процедура, за да се прави това. Трябва да се гарантира опазването на околната среда и здравето на хората. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ.

По думите му в Перник ТЕЦ-а допринася за замърсяването на въздуха, но в рамките на нормите. „В „Брикел“ например изисквахме и те инсталираха допълнителни 10 камери и те следят потока на изгарянето гориво. Направихме промени в закона и утре трябва да ги приемем. Така местната власт ще вижда 24/7 часа поточната линия и архива ще се пази 6 месеца“, каза още Димов. По думите му това е начинът да се проверява дали през нощта се изгарят отпадъци.

„България не е глобявана досега за вредните емисии. За следващите три години има отделени от бюджета 700 млн.лв. В Бургас и София има устойчив тренд за намаляване на замърсяването“, категоричен е той.

По думите му ще има нерегламентирани сметища, докато не променим начина си на мислене, след това идва контрола. Почистването им е скъпо, каза Димов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама