Илияна Йотова открива новата академична година в Софийски университет

169

Илияна Йотова откри академичната година 2019/2020 г. в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. По време на церемонията присъстваха още председателят на Българска академия на науките (БАН), зам.-кметът Тодор Чобанов и народни представители.

В началото на церемонията вицепрезидента Илияна Йотова започна с благодарствено обръщение, към всички студенти, преподаватели и институции с надеждата, че следващата академична година ще започне с поглед към бъдещето.

Софийският университет откри новата академична година с 4455 първокурсници, като 23-ма от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади.

Традиционно, преди тържествената церемония в Aулата на най-старото висше училище у нас, ректорът проф. Анастас Герджиков и академичният състав поднесоха венци и цветя пред паметниците на Христо и Евлоги Георгиеви.

„Твърдението, че студентите в българските висши училища намаляват, защото предпочитат да учат в чужбина, е невярно“, заяви в словото си ректорът проф. Анастас Герджиков. „Причината е демографската криза, която е причина и за рязко намаляване на кандидат-студентите, избрали чуждестранно висше училище. Броят на удостоверенията, издадени от МОН на желаещите да учат другаде, само тази година е намалял от 5000 на 3500, което е спад с 30 процента – спад, какъвто няма в нито едно българско висше училище.

Обратно – броят на чуждестранните студенти в Софийския университет „Св.Климент Охридски“ нараства, като тази година е над 1300 студенти, което е над 6 процента от общия брой на студентите. Причината е, че специалности и програми на английски, а и на други езици са десетки“, каза ректорът на СУ проф.Анастас Герджиков.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама