Политолог: Сериозна битка се очаква на изборите в смесените райони

blank
Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

В страната има градове, в които ще се води сериозна битка. На миналите избори две основни партии спечелиха почти във всички населени места. Тази година очаквам повече пъстрота”, заяви в ефира на „Събуди се” социологът Михаил Мирчев.

„На последните кметски избори през 2015 г. резултатите бяха екстремни. Много силно представяне за ГЕРБ и слабо за БСП. Очаквам този път да не е така. Вероятно ще има доста сериозна битка в „смесените райони”. Говоря за градовете, в които населението е предимно от турски етнос. Там ще има сериозна битка между ГЕРБ И ДПС”, каза политологът Стойчо Стойчев.

Мирчев допълни, че според проучване над 45 % от българските турци не биха искали да гласуват за ДПС, ако не бъдат принудени.

„В апетитните общини по морето и планините е интересно да се проследи до колко местната система е същата като национална. Това показва така наречената феодализация в тези населени места”, поясни Стойчев.

По думите му на втория тур е голямата битка за преразпределението. „Тогава вече започват мутренските практики – заплашване на хората, прилагане на натиск”, каза още Михаил Мирчев.

В ефира на предаването той коментира и кметските избори в София, на които очаква да има балотаж. „Манолова влезе с много голяма амбиция в изборната кампания, но ще видим какво ще се случи. Тя е човек с много дълъг политически и юридически опит. Ще видим дали ще намери баланс. Засега не се справя много добре”, каза още Мирчев.

„Всякакви улични протести и кампании влияят на местните кметски избори. Призовавам хората обаче, когато избират кметове, да мислят трезво. Не гласуваме за хора, които ще свалят Бойко Борисов или ще изберат нов главен прокурор, а избираме градоначалници. Те трябва да оправят нашите битови условия за живот, а не да влизат в политиката”, каза още Стойчев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама