Невероятната Боряна Калейн върна България в световния елит (ВИДЕО)

blank
Кадър: YouTube

19-годишната Боряна Калейн върна България в световния елит на художествената гимнастика, след като с изключително стабилна и красива игра спечели четвърто място в многобоя на Световното първенство в столицата на Азербайджан – Баку.

Това бе дебют на шампионата на планетата за младата българка.

Десет години след петото място на Силвия Митева в индивидуалния многобой на Световното първенство в Япония, Боряна изигра четирите си съчетания без грешка в Баку и пусна пред себе си единственото двете възпитанички на Сборная – близначките Дина и Арина Аверини и израелката Линой Ашрам.

Абсолютна световна шампионка за трети път стана Дина Аверина от Русия, която събра сбор от 91.400. Среброто спечели нейната сестра Арина със сбор от 91.100, а бронзовият медал отиде при Ашрам със сбор от 89.700.

Освен това Калейн и другата ни гимнастичка – Катрин Тасева, която беше най-добра в поток „Б“ и завърши на девето място в многобоя, се сдобиха с квоти за Олимпийските игри в Токио.

19-годишната Боряна стартира състезанието със съчетанието си с бухалки. Българката показа невероятна психическа стабилност и устойчивост, съчетана с висока класа. Съдийките я оцениха с 22.350. Последваха съчетанията на лента и обръч, за които Калейн бе оценена с 19.900 и 21.625. Последното съчетание на килима в Баку за Боряна бе това с топка. Въпреки че игра предпоследна и напрежението бе огромно, грацията ни се събра и не допусна сериозна грешка, което й донесе оценка от 22.400.

Така сборът на възпитаничката на Мариана Памукова и старши треньора Бранимира Маркова бе 86.275 точки. Българката остави зад себе си силните италианки Александра Аджурджукулезе и Милена Балдасари, както и украинката Влада Николченко.

Катрин Тасева спечели първото място в поток „В“, а състезанието бе истинска битка за нея след слабото й представяне в квалификациите. Пловдивчанката започна трудно, имаше грешки и колебания, но днес бе безапелационна в многобоя.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -