Печатат 2565 вида бюлетини за местния вот

blank

Точно 2565 вида бюлетини ще трябва да бъдат отпечатани за местния вот тази есен.

ЦИК вече обяви обществена поръчка за изработката и доставката на бюлетините за изборите на 27 октомври, като по закон това трябва да се извърши от печатницата на БНБ, към която е изпратена и показа за участие. Няма обявена точна сума, тъй като тепърва от банката трябва да изпратят оферта към ЦИК, а след това по традиция да се пристъпи към преговори за цената.

265 вида са бюлетините за гласуване за общински съветници, също толкова са и тези за кмет на община. В по-големите градове, каквито са София, Пловдив и Варна, гражданите трябва да изберат и кмет на райони. Този вид бюлетини са 35 вида. Най-много, около 2000, са бюлетините за гласуване за кмет на кметство, показва документацията към поръчката. БНБ трябва да покаже моста на изпитаната хартия и да гарантира, че целият тираж бюлетини ще се изработят на нея. Самата хартия трябва да е бяла, непрозрачна, за да гарантира тайната на вота и да тежи 120 г/м².

За доказване на това изискване кандидатът задължително представя сертификат от производителя и протокол от изпитване в акредитирана лаборатория. ЦИК има право да осъществява контрол по време на целия процес на отпечатване. Иначе за първи тур ще са нужни около 19 034 000 броя бюлетини, като конкретното число ще стане ясно допълнително, тъй като едва тази седмица кметовете по места трябва да обявят предварителните избирателни списъци. По закон броят на бюлетините винаги е с 10% отгоре като резерва, в зависимост от броя на избирателите в съответния район. Бюлетините трябва да бъдат доставени до 23 октомври до всички областни администрации за произвеждане на първия тур на изборите. За втори тур датата за доставка е 1 ноември. В понеделник изтича крайният срок за регистрация в общинските избирателни комисии (ОИК) на партиите и коалициите. До 20 септември кметовете пък трябва да проведат консултации за съставите на секциите по места.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама