Чакащи за белодробна трансплантация на протест днес

16

Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно, тъй като у нас все още не се извършват трансплантации на бял дроб, съобщава БНТ.

Пациентите са недоволни, че Министерството на здравеопазването ги оставя без алтернатива, докато преговаря с други клиники.

Министерството обмисля да финансира операции извън ЕС, а 18 души не могат да бъдат трансплантирани у нас, тъй като все още нашите лекари се обучават във Виена.

„От май досега има една направена трансплантация. Клиниката във Виена беше единствената, която приемаше български пациенти. В момента у нас има около 18 души, които чакат за белодробна трансплантация“, коментира пред НоваТВ Тодор Мънгъров, председател на сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония“.

Министерството убеждава, че полага усилия България да се включи към Евротрансплант и че вече има разработена Национална програма за насърчаване на донорството.

Протестиращите искат оставката на министър Кирил Ананиев, ако не отиде при тях и не им представи конкретни мерки, тъй като нееднократно им е обещавано да се вземат мерки по казуса, но това не се е случило.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама