Откриха как да предотвратим косопада при химиотерапия

28
Специалистите използвали инхибитори, които блокират клетъчното делене на космените фоликули

Учени от университета в Манчестър, Англия, идентифицираха нов метод за защита на космените фоликули при химиотерапия, чрез който се предотвратява косопадът по време на лечението, съобщава БТА.

Специалистите са използвали инхибитори, които блокират клетъчното делене, като не оказват токсично въздействие върху фоликулите. При това космите стават по-малко уязвими към таксаните – противоракови препарати, които се приемат в борбата с рака на млечната жлеза.
Било установено, че таксаните въздействат върху стволови клетки в корените на космите. От тези стволови клетки се образуват специални делящи се клетки.

Учените обаче не са наясно какъв е свързаният с увреждането на фоликулите механизъм. Не е ясно също защо у едни хора косопадът е по-силен, а други – по-слаб, при положение че приемат еднакви дози от препарата.
Понастоящем хиляди пациентки в САЩ се готвят да съдят фармацевтичната компания „Санофи“ заради липсата на предупреждение за риска от постоянен косопад при лечение с препарата й „Taxotere“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама