Смартфоните убиват секса

blank

Германците отвикнаха да се наслаждават на свободното си време и най-голямата причина за това са смартфоните. Това показва изследване на Freizeit-Monitor 2019, публикувано на 12 септември, съобщи Die Welt.

От научна гледна точка това е катастрофа. Искаме да се занимаваме с различни неща, да мързелуваме, да се срещаме с приятели, но не се получава, защото се страхуваме да не пропуснем нещо и да не вземем неправилно решение, казва Улрих Райнхардт, ръководител на изследването. По думите му свободното време на германците все повече се превръща в стрес. За това допринасят и социалните мрежи и идеалните снимки в Instagram.

„Те се страхуват от това, че другите се забавляват повече. Днес има тенденция към оптимизиране, която засяга целият ни живот. Работата, тялото и свободното време, а това създава стрес“, отбелязва ученият. 58% от анкетираните споделят, че прекарват свободното си време прекалено активно. Особено младежите, младите възрастни и хората без партньор скачат от едно занимание на друго, искат да успеят във всичко и да не пропуснат нещо.

Резултатът е това, че мнозина губят способността да се наслаждават на своята активност, сочи извод от изследването. Стресът от свободното време влияе дори на сексуалния живот на хората. По данни на Freizeit-Monitor всеки втори жител на Германия (52%) прави секс поне веднъж месечно. Причина за това е прекомерното използване на смартфоните.

„Когато партньорът непрекъснато гледа телефона си това не е предпоставка за романтично настроение“, уточнява Райнхардт. По думите му с нарастване на медиализацията хората все по-рядко прекарват времето си заедно. Най-добре от всички със свободното си време се справят пенсионерите.

Според изследването те повече от останалите са доволни от това как прекарват свободното си време. Според учените не е свързано само с факта, че по-рядко ползват смартфони, но и с това, че те имат повече жизнен опит и знаят кое е добре за тях, а освен това не искат винаги и навсякъде да успяват

Учените извеждат и формулата за това как да прекарваме свободното си време, за да почиваме: по-малко да се сравняваме с останалите, да се наслаждаваме на момента, да правим едно нещо, а не да се товарим с няколко задачи, по-малко да анализираме и преди всичко съзнателно да изключваме мобилните устройства.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама