Двуцветен омар изуми учените

blank

Изключително рядък двуцветен омар, уловен наскоро от рибар в щата Мейн, САЩ, озадачава учените с необичайния си вид, предаде БТА.

Странното създание, чиято окраска е равномерно разпределена – тялото му е наполовина кафяво и наполовина червено, е уловен край бреговете на Мейн от капитан Дарил Дънам. Вместо да го пъхне в тенджерата, рибарят предоставя омара на местен изследователски център.

Според експерти от университета на Мейн необичайният вид на членестоногото се дължи на рядка генетична мутация, вероятността за която е 1 на 50 милиона. Двуцветната окраска свидетелства също, че омарът вероятно е хермафродит с мъжки и женски характеристики.

В аквариума на изследователския център странното ракообразно ще си прави компания с други трима свои редки събратя – един син и два петнисти омара. Учените отбелязват, че шансът да бъде уловен син омар е 1 на два милиона, а петнист – 1 на 30 милиона.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама