Моделка отиде на почивка в Турция, върнаха я в ковчег с изрязани органи

blank
Снимка: Instagram

Ослепителна моделка е загинала след мистериозно заболяване в Турция, а родителите й подозират, че тя е била убита умишлено, за да вземат органите й.

В началото на август 16-годишната красавица София Ланшакова заминава за Турция със семейството си, пише БЛИЦ. На деветия ден момичето се разболява, оплаква се от стомашни болки и е откарано в частна клиника, където я поставят на системи, макар и да има подозрения, че се касае за апандисит. В крайна сметка сърцето на София спира на два пъти и накрая умира. Когато тялото на момичето е върнато в Русия, родителите с ужас установяват, че то е без вътрешни органи. Нуртах Ари, директор на турската клиника, където София се лекува, твърди, че тийнейджърката е била откарана в болницата вече с перитонит и спасяването й било невъзможно.

Той твърди, че родителите се обърнали към лекарите твърде късно – преди това са дали на момичето активен въглен. Семейството на Ланшакова обаче обвинява лекарите, че София не е била адекватно изследвана и те не са забелязали, че има апандисит. Всичко започва, когато на 12 юли София се оплаква от болки в стомаха, след като изяжда нарязан ананас за закуска. Майката Татяна в началото помислила, че дъщеря й се натровила, затова й дава активен въглен, но на следващия ден я води в клиника.

Лекарите взимат кръв и установяват, че резултатите не са добри и решават да преместят момичето в друга, по-добре оборудвана клиника. По това време вече София се е влошила много, не може да ходи сама и дори да се движи. Родителите твърдят, че са изминали два часа, преди изобщо дъщеря им да бъде закарана до другата болница. „Отидох на рецепцията, когато влязох в стаята, София каза: „Мамо, моля те, махни това, толкова е горещо, толкова ме боли“ – на корема й беше поставена грейка. Махнах я, оставих я настрана, но когато лекарят се върна, я върна обратно. Устните на започнаха да изсъхват, тя пребледня, молеше: „Мамо, дай ми малко вода, моля“. Лекарите казаха „Не“! Все още смятахме, че операцията е планирана. Когато докторът се приближи до нея, тя го помоли да му даде вода на турски – до такава степен беше жадна, но той не й обърна никакво внимание. След известно време дъщеря ми беше отведена в сектора за интензивно лечение. След известно време започнаха проблемите със сърцето.

Дъщеря ми се развика: „Мамо, боли ме сърцето!“ Не мога да забравя този момент, в който тя крещеше от агония, вече почти не ме виждаше, а лекарите казаха – всичко е наред. И накрая просто ми съобщиха, че е умряла“, плаче Татяна Ланшакова. Като научила страшната новина, тя изпаднала в ступор, клекнала до леглото на детето си, взела ръката на София, започнала да й говори, не вярвайки, че тя вече е умряла. Според специалистите поставянето на нагревателен компрес върху стомах на пациент със съмнение за апандисит е сериозна грешка на лекарите – по този начин се увеличава възпалителният процес.

Тялото на София е върнато в родния й Красноярск с малко петно на корема с размери на монета. В същото време София официално не е имала никаква операция. Майката Татяна твърди, че не е могла да получи никакви документи от лекарите за тестовете и лечението. Оказало се, че от тялото липсват матката и яйчниците на 16-годишната манекенка. В същото време лекари обясняват, че след спиране на сърдечната дейност отстраняването на органи за по-нататъшната им трансплантация е неподходящо. Бащата на София Вячеслав Ланшаков говори за последните минути от живота на дъщеря си: „Гледам, дъщерята вече е синя и бледа. Аз съм до нея, говоря й: „Дъще, не се отчайвай, дай да си сложа ръката на коремчето ти“, а тя казва: „Не ме пипай, боли ме“. В този момент тя получи сърдечен арест, но лекарите казаха да не се притесняваме, че всичко е наред. Изведоха я в коридора, за да я преместят в интензивното, аз крещях: „Моля те, не умирай, моля те!“ В този момент сърцето на дъщеря ми отново спря.

Казаха ми, че е мъртва, че не са успели да я спасят. Аз не повярвах, влязах вътре, видях я – лежеше с отворени очи, в устните й имаше тръбичка, започнах пак да крещя: „Моля те, не умирай, ти си нашата любов, дъще, не умирай!“ Крещях на лекарите: „Върнете ми момиченцето, реанимирайте я!“ Те стояха в коридора и дойде един от тях с преводач, каза ми – съжалявам, не можахме нищо да направим.“ Адвокатът на клиниката обвинява майката за смъртта на момичето и твърди, че 16-годишната София е отишла в болницата твърде късно, докато през това време й давали ненужни хапчета. „

Какви доказателства имат, че са изрязани някои органи? Да, аутопсията беше задължителна, защото детето почина в друга държава. Ако нещо липсваше, ако имаше някакво деяние срещу това момиче, щеше да бъде образувано наказателно дело. Ако семейството на Ланшакови не се извини, ще бъдем принудени да се обърнем към съда, за да защитим нашите права и интереси. Турските закони са много строги: тъй като майката не е следила детето си, доведено до такъв край – те чакат съдебномедицинска експертиза за образуване на наказателно дело срещу майката “, коментира адвокатът на клиниката Ася Батчева.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама