Британец почина след заразяване с опасна болест в наш курорт

blank
Снимка: Министерство на туризма

Британец почина, след като се разболял по време на почивка в България, твърди вестник Daily Mirror.

Според информацията, той се заразил с легионерска болест по време на престоя си в хотел в Слънчев бряг и около седмица след прибирането си в Хамилтън починал, пише actualno.com.

Близките на 43-годишния Джон Коуън са завели дело срещу туроператора, който е организирал екскурзията в България. Според тях, той се е разболял по време на престоя си в тризвезден хотел в Слънчев бряг и състоянието му се е влошило, когато се е прибрал у дома.

Коуън прекарал няколко дни на легло преди да започне да изпитва остър недостиг на въздух и отишъл при личния си лекар, който установил, че мъжът е развил пневмония. 43-годишният британец веднага е откаран в болница, но заради инфекцията бъбреците му отказали. На младия мъж се е наложило да бъде направена и операция, по време на която сърцето му спряло за около 30 минути, което се оказало фатално за него и той починал на 19 юни.

Според близките на Коуън, други четирима негови приятели също са се разболели от коварната болест. Въпреки това, пробите взети от водата в хотела за наличието на опасната бактерия, били отрицателни. Според Daily Mirror вървят проби и на климатичната инсталация в хотела, която трябва да покаже дали тя не е причина за избухването на болестта. Легионерската болест представлява сериозна, потенциално фатална инфекция на белите дробове, предизвиквана от бактерии от рода Legionella.

Те са разпространени в естествени и изкуствени водоеми – езера, блата, реки и други. Вдишването на микроскопични капчици вода, съдържащи бактериите е основен източник на зараза. Значителен източник са и водоснабдителните системи, които използват естествени водоеми като източник на вода, особено ако последната не е била щателно обработена.

Първото документирано масово заразяване с тази болест е станало на срещата на Американския легион през 1976 година. Именно оттам идва и името на болестта. Установено е, че тогава бактериите са се развивали във вентилационната система на хотела, в който са били отседнали участниците. Заболяването започва от 2 до 10 дни след заразяване, с висока температура, втрисане и мускулни болки.

Белодробната инфекция предизвиква болка в гърдите, постоянна кашлица и затрудняване на дишането. Възможно е да се наблюдават още главоболие, умора, загуба на апетит, загуба на координация, гадене и повръщане, объркване и нарушаване на мисловните процеси. Въпреки втрисането, пулсът е нормален или леко забавен.

Лечението е антибиотично, като най-уязвими на болестта са малки деца, възрастни хора и такива с намален имунитет. Известно е, че всяка година се съобщава за повече от 1000 пътуващи, заразени с легионерска болест по света. Рискът от заболяване при настаняване по време на пътуване обаче може да бъде намален, заради което от Европейския център за профилактика още през миналата година разпространиха съвети за това какво могат да направя мениджърите на обекти за настаняване на туристи, така че да се избегне заразяване с легионерска болест на гостите.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -