Любопитно

Хиляди последователи на Дънов посрещнаха Слънчевата нова година (ВИДЕО)

Над 2000 души – последователи на Петър Дънов от цял свят, се включиха в посрещането на Слънчевата нова година и играха паневритмия днес в Рила.

По традиция днес Бялото братство първо посреща изгрева на слънцето от Молитвения хълм.

Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности.Според тях човек, посрещнал първите слънчеви лъчи в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

Празничната Паневритмия, която се изпълнява край езерото “Бъбрека”, започна в 10:00. По време на играта, която продължава около два часа, всички са облечени в бяло. Това се случва по време на духовната школа на Бялото братство, която се провежда на Седемте рилски езера.

Сред гостите тази година има големи групи от Канада, САЩ, Русия, Испания, Италия, Мексико, Индия, съобщава БТА. Ежегодният лагер в Рила събира не само последователи на Дънов, но и много туристи, дошли да видят танца Паневритмия.

Заради събора полицейското присъствие в района ще бъде засилено до 20 август. Полицаи ще следят в района на събора и по маршрута за придвижване на участниците и гостите да няма инциденти и нарушения на обществения ред, които да помрачат празника.

В края на миналата седмица стотици членове на Бялото братство се включиха в почистването на района на Седемте рилски езера и на двете така наречени “Паничени езера” в съседство. Освен почистване на езерата, от братството са организирали през тази година и рекултивация на туристическите пътеките и каменните ограждения по обозначените маршрути в района на Седемте езера.

Началото на физическата година според Петър Дънов е на 1 януари, на Духовната година – на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август.

По традиция големият събор на Бялото братство се прави край петото езеро на Рила – Бъбрека на 19 август, по стар стил Преображение Господне. Тогава става събор на Слънцето с представители от всички планети, обяснявал на учениците си Петър Дънов.

„За 19 август – съборният ден – ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи – бяло палто и бяла шапка“, учел той последователите си. Чисто облечени те играят паневритмия – танц, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Ангелите нямат петна по дрехите си, затова внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов. Всяка година членове на „Бялото братство“ изпълняват танца Паневритмия на платото край езерото „Бъбрека“ – едно от седемте рилски езера. И тази година се очакват последователи на учението от други държави, като Русия, Полша, Англия, Шотландия, Швейцария и Италия.

“Днес, на този светъл ден, всички възвишени същества се събират не само около вас, но и около ония, които имат мисли, желания, стремежи към възвишеното в света. Те работят върху всички тия души, помагат им, за да могат да постигнат онова, което и те са постигнали. И сега аз ви поздравявам с този хубав ден! Аз ви поздравявам с реалността, т.е. със способността едновременно да виждате и да съзнавате нещата: това, което виждате отвън, да го съзнавате и отвътре. Мислете върху реалността!”
Учителя

По традиция на изгрев слънце се събират близо две хиляди души. В Паневритмията те използват движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите на Учението целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог, Вселената. Играят в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Паневритмията се състои от три дяла. Първият съдържа 28-упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи“, а третият – „Пентаграм“. Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм. Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó е българин, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти. Последователите му се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца