Преди 326 години, на днешния ден бенедиктинският монах Пиер Периньон създава шампанското.
Въпреки че първото голямо производство на пенливо вино е около 1535 г. в областта Лиму, Франция, заслуга на Периньон еподобряването на технологията на производство на шампанско вино и неговото качество. Защитено още с договора от Мадрид през 1891 година, само пенливото вино от областта Шампан във Франция може да носи името шампанско. Правилото на шумящата напитката е, че тя се прави в повечето случаи от няколко сорта вино и след вторична ферментация.
Френската област, производител на „немирното“ вино е най-северната в лозарските райони там, и се простира върху басейна на древно вътрешно море. Най-добрите изби за шампанско са около Реймс и Еперне, където и до днес шампанско се прави от сортовете пино ноар, шардоне и пино мюние. След изобретяването на бутилката от дебело стъкло в Англия преди 316 години и съхранението на напитката не е проблем. Интересен факт е, че бутилките, в които са налива шампанското издържат три пъти по-високо налягане в автомобилните гуми, а в зависимост от степента на на добавени захари пенливото вино се дели на няколко категории – сладко, полусухо, сухо, екстра сухо, почти изцяло сухо или изцяло сухо.
В България пенливо вино се произвежда на няколко места, като най-голямо е производството в Лясковец, където правят 1/3 от продукта в страната от шардоне, алиготе и димят. Първото шумящо вино „Искра“ там е тръгнало на пазара през 1959 година. Другото място, където произвеждат популярното пенливо вино „Искра“ е в Чирпан, а там бялото се появява през 1970 година, а червеното – през 1983 година.
Трябва да се знае, че шумящо вино се сервира в тесни и дълги чаши, защото в тях мехурчетата сезадържат по-дълго и правят напитката по-приятна за консумация за по-дълго.
Подходящата температура за сервиране е между 6-8 градуса. Консумацията на шампанско може да ви достави удоволствие и да ви накара да се чувствате доста добре, тъй като вече е научно доказнао, че пенливите вина помагат на сърцето, като намалява риска от болестта на Алцхаймер, понижават холестерола и предпазват от инсулт, като циркулацията на кръвта. Съществува дори диета, включваща ежедневната консумация на шампанско до 1-2 пъти дневно. Една чаша от напитката съдържа само 91 калории. Съветът е да не прекалявате с напитката, като водеща е умерената консумация до две чаши дневно.
Специалистите сочат още, че най-лошата комбинация може да е на пенливо вино е със сметана и ягоди, както и с шоколад. Можете да ги комбинирате със салати, предястия, дори и с основните ястия.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment