Хиляди се събраха на откриването на паметника на щангиста Наим Сюлейманоглу

Снимка: Община Момчилград

Хиляди се събраха в центъра на Момчилград, за да присъстват на церемонията по откриването на първия в България паметник на най-великия щангист на всички времена Наим Сюлейманоглу.

За церемонията, която е част от 10-та международна среща „Момчилград винаги в сърцето ми“, в родопския град пристигнаха Мустафа Карадайъ, председател на ДПС и Мерал Акшенер, председател на Партия на доброто, Република Турция. Тук беше и братът на тежко-атлета – Мухарем Сюлейманоглу, съобщават от пресцентъра на Община Момчилград.

„Наим никога не забрави родния край – и когато беше на върха на спортната си кариера, и когато вече не беше активен състезател. Той никога не прекъсна връзката с корените си. И за това духът му винаги ще остане тук в Момчилград“, заяви в словото си кметът на общината Сунай Хасан. Той разказа, че идеята за издигане на паметника се е родила спонтанно и е била подкрепена от местната общественост. Идейният проект за него е на момчилградския художник Камбер Камбер и на скулптора Шукрю Мустафа, който е родом от село Кос. Автори на паметника са Шюкрю Мустафа и колегата му Бехчед Данаджъ. Фигурата е от бронз и висока е 2,20 м. Постаментът е 4-метров и е облицован с мрамор от Измир. Паметникът е издигнат пред новопостроения спортен комплекс, носещ името на великия щангист.

„През 1986 година България изпрати Наум Шаламанов от тук, но днес той се връща с този паметник като Наим Сюлейманоглу“, заяви братът на шампиона Мухарем Сюлейманоглу. Той благодари на кмета Сунай Хасан за издигането на паметника.
„Наим има своето място в сърцето на всеки един от нас. Пожелавам Господ да му даде най-хубавото място в Рая“, заяви Мерал Акшенер, която пристигна в Момчилград специално за случая.

„Преживял разделението в родината ни в най-тежката му форма, асимилационната държавна политика в най-уродливата й форма, Наим наред със спортните си победи, ни остави уроци по човешко достойнство и мъжество. Наим ни научи как може една кауза да обединява и да прави хората по-силни“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той допълни, че завещаното от Наим не е никак малко и хората ще се учат от неговите победи.

„Когато губим вяра в собствените си сили, да се сещаме за Наим. Когато губим връзката един с друг, да се сещаме за Наим“, каза още Мустафа Карадайъ.
председател на Турската федерация по вдигане на тежести.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама