България

Държавна и частна болница спасиха живота на водещ анестезиолог

Успешна колаборация между две столични болници спаси живота на водещ столичен анестезиолог вчера.

Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на Университетската МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Сутринта лекарят, който е един от най-добрите и опитни анестезиолози в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, отива на работа. Следва рапорт, на който се обсъждат случаите за деня, и влиза в операция, въпреки че за последните дни почти не си е тръгвал от болницата. От повече от седмица лекарят споделя с колегите си, че се чувства отпаднал, задъхва се.

Към обяд му прилошава. Спешните изследвания, направени на място, показват страшна диагноза: масивна белодробна емболия – състояние почти несъвместимо с живота. Колегите му веднага се обаждат в Сити Клиник, където е най-добрият център за инвазивна кардиология в България. За щастие проф. Иво Петров е там и веднага откликва. Медицинският директор на Сити Клиник праща реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, защото в такива случаи транспортирането е много рисково и „трябват ръце“, ако се наложи реанимиране.

За щастие всичко минава по план. Линейката буквално прелита между бул. „Акад. Иван Гешов“ и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовия център на Сити Клиник. Там вече всичко е подготвено за спешната интервенция. От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала. Операцията минава успешно.

Белодробните емболии са водеща причина за смърт в света, по-точно – в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечносъдовите и раковите заболявания.

По света подобни случаи много рядко завършват с успех, защото трябва да се действа буквално за минути. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт. Шансът в случая е, че инцидентът се е случил в болница.

„И въпреки конкуренцията между частни и държавни лечебни заведения, когато става въпрос за човешки живот, лекарите не се замислят. Целият екип на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изказва огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който сътвори поредното чудо!“, завършва съобщението.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца