Русия в готовност да продаде на Турция изтребители Су-35

Русия заяви, че е готова да продаде на Турция свои изтребители Су-35 като алтернатива на американските изтребители от пето поколение F-35.

САЩ изключиха Анкара от програмата за производство и доставка на последните, защото турците купиха руски зенитно-ракетни комплекси С-400, пише „Клуб Z“.

Руската държавна корпорация „Ростех“ е готова да достави изтребители Су-35 в случай на съответен интерес от турска страна, предаде ТАСС, цитирайки шефа на корпорацията Сергей Чемезов.

„Ако нашите турски колеги изявят желание, ние сме готови да разработим доставки на Су-35“, каза Чемезов в пресссъобщение, цитирано от агенцията.

На 17 юли Белият дом съобщи, че решението на Анкара да придобие зенитно-ракетните системи С-400 прави невъзможно участието й в програмата за F-35.

Вашингтон отбеляза, че продължава сътрудничеството във военната сфера с Турция, отчитайки ограниченията, свързани с покупката на руските комплекси за противовъздушна отбрана.

Су-35 е многоцелеви изтребител, разработен на базата на Су-27. На въоръжение е от 2014 г. и до момента са произведени 105 бройки. Смята се, че единичната цена на един изтребител е $83-85 млн.

Руснаците пробваха този тип бойни самолети по време на интервенцията си в Сирия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама