Изведоха шестима с белезници от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка: МВР

Задържани са шестима служители на Държавен фонд „Земеделие“, обяви на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС.

Тази сутрин Специализираната прокуратура, съвместно с Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и със съдействието на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), започна действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с досъдебното производство срещу Миню Стайков. Той е обвиняем като ръководител на престъпна група, за участие в която са задържани още 7 лица, а самият Стайков е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Групата е разследвана за злоупотреба с евросредства в размер на приблизително 18 млн. лева.

„За да се случи това нещо, е оказано съдействие от служители на ДФ „Земеделие“. Те не са изпълнили служебните си задължения, като до този момент са налице данни и доказателства за престъпления по служба, извършени от длъжностни лица от фонда“, обясни прокурор Гешев.

Освен работните кабинети, претърсени са и домашните адреси на шестимата служители, а сред тях са заместник изпълнителният директор и директори на дирекции.

Те са задържани по Закона за МВР за срок от 24 часа, а прокуратурата предстои да прецени на колко от тях ще повдигне обвинение, както и какви мерки за неотклонение да им поиска от съда.

„Действията, които се разследват, са от времето, когато изпълнителен директор на фонда е бил Румен Порожанов. Към момента няма доказателства, които да го ангажират към наказателна отговорност. Ако бъдат събрани такива, ще бъдете уведомени“, обясни още прокурор Гешев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама