40 000 евро са нужни на Георги, за да има нормално детство

102

Адски болки при всяка стъпка и патерици. Това е ежедневието от известно време на 12-годишния Георги Атанасов от Кричим, чиято единствена вина е, че расте малко по-бързо от нормалното.

Бедрените му кости не издържали на темпото и на натоварването, което трябва да носят. Започнало приплъзване на растежната зона, довело до изкривяване на бедрената шийка и на двата крака, а левият крак изостанал в растежа, пише trafficnews.bg.

Статистиката сочи, че от това състояние страдат предимно момченцата. Разболяват се 10,8% от 100 000. Не е ясно какво причинява болестта. Може да са бушуващите хормони в пубертета или пък бързият растеж на детето. Така описана на обикновен език диагнозата „Епифизиолиза” звучи някак си обикновено и дори суховато. За 12-годишното момченце обаче зад всяка дума се крие огромна болка, която то трябва да понася ежедневно и ежеминутно, разказва майка му Евелина Атанасова. Преди две години тя загубила съпруга си, който починал в автомобилна катастрофа. Микробусчето му било изблъскано от тир на пътя от Пловдив за Индустриална зона „Стряма” и Стоян Атанасов загинал на място. Оттогава Евелина се бори сама за своето и на сина си оцеляване, за спасяване на малкия семеен бизнес и за запазване неопетнена паметта на Стоян. Тя едва се съвзела след жестоката загуба, когато я сполетяла болестта на сина й Георги.

„Жорко е едно прекрасно дете, което мечтае отново да ходи без патерици, да може да тича, да кара колело, да играе на топка с връстниците си. Мечтае да живее без болка. Мечтае да ходи на училище, а не по болници”, казва през сълзи младата майка.

Истината е, че синът й е заплашен от пълна инвалидизация, ако не бъде предприета нужната операция. След консултация с лекари у нас Евелина взела решение да потърси мнение и на колегите им от Турция. Жорко бил на преглед в Истанбул при проф. д-р Салих Марангьоз, който, след ЯМР, поставил диагнозата „Двустранна Епифизиолиза на бедрена глава” и препоръчал да се направи операция и от ляво, и от дясно с „ин-ситу” фиксация с винтове. След като болката отшуми и физата се затвори, ще бъде насрочена корективна остеотомия вляво, за да се коригира деформацията и да може детето да продължи да ходи.

За да има шансове синът й за нормален живот, Евелина трябва да събере по най-бързия начин 40 000 евро, каквато е офертата на клиниката в Истанбул. „Тази сума е непосилна за мен и съм принудена да моля за помощ. Знам и вярвам, че у нас има добри хора, които биха помогнали на сина ми”, се надява самотната майка. Тя е разкрила дарителска банкова сметка на името на детето си в Райфайзен банк.

Дарителската сметка е в евро и е на името на Георги Стоянов Атанасов

РайфайзенБанк

IBAN

BG03RZBB91551010805299

BIC

RZBBBGSF

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама