Невиждано до сега: Живакът в Аляска стигна 32°

82

От 1901 г. до 2016 г. средните температури в САЩ са се увеличили с 1 градус по Целзий, а тези в Аляска с 2,6 градуса

Температурата в град Анкъридж, най-големия в Аляска, днес прехвърли 32 градуса, което е исторически рекорд, предадоха световните агенции.

В 17 ч. местно време на международното летище в Анкъридж бяха отчетени 90 градуса по Фаренхайт (32,2 градуса по Целзий) за първи път, откакто се води такава статистика, съобщи в Туитър Националната метеорологична служба на САЩ. Предишният рекорд бе поставен на 14 юни 1969 г. и бе 85 градуса по Фаренхайт, което е 29,4 градуса по Целзий. Средната максимална температура за 4 юли в Анкъридж е 18,3 градуса.

На други места в Аляска също бяха счупени температурни рекорди – в Кенай и Кинг Салмън бяха измерени 89 градуса по Фаренхайт (31,67 градуса по Целзий), а в Палмър 88 градуса по Фаренхайт.

Тези необичайно високи температури са причинени от голяма зона на високо налягане, която е точно над Аляска, обяснява метеорологът Бил Лудвиг.

Аляска вече счупи рекорда за най-мека пролет, особено в арктическата зона, най-податлива на глобалното затопляне. Според учените в Аляска глобалното затопляне се проявява два пъти по-бързо от от средното за планетата. Така например от 1901 г. до 2016 г. средните температури в САЩ са се увеличили с 1 градус по Целзий, а тези в Аляска с 2,6 градуса по Целзий, съобщи през април Рик Томан, експерт в Центъра за оценка и климатична политика на Аляска.

Предупреждения в Канада

Нетипично горещо време се установи в провинциите на Източна Канада, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Националната метеорологична служба.

Предупреждение за жеги беше издадено за провинциите Квебек, Нова Скотия, Онтарио и Ню Брансуик, където на места са регистрирани над 40 градуса по Целзий.

В канадския град Мисисага, провинция Онтарио, децата намериха прохлада в шадраваните

В канадския град Мисисага, провинция Онтарио, децата намериха прохлада в шадраваните

В Отава днес градусите бяха 33. За тази вечер се очаква буря с пориви на вятъра до 25 метра в секунда. Но утре в канадската столица отново се очакват до 40 градуса.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама