Месестите плодове от тревистото растение от семейството картофови първоначално са отглеждани от индианци от Южна Америка. Те ги наричали „голямо зрънце“.
Италианците са първите европейци, които са се научили да отглеждат домати, а също и дават собствено име на екзотични плодове – „pom doro“, което означава „златна ябълка“, пише zdrave.to.
За разлика от италианците, повечето европейци са считали, че доматите са токсични. До XVIII век лекарите помолили хората да се пазят от тях, тъй като се предполага, че причиняват вътрешно кървене и стомашни язви.
Днес научаваме все повече и повече за ползите от тези сочни плодове, но за съжаление не можем да забравим редица противопоказания и скрити опасности за човешкото тяло.
Защо не трябва да се ядат домати
Алергии
Хранителните алергии към доматите обикновено са причинени от съдържанието на тяхното алергизиращо вещество – ликопен. В някои случаи симптомите на алергията могат да се развият в рамките на един час след консумацията на плодовете. Следователно тези, от които е установено, трябва да избягват доматите. Останалата част от червения пигмент ликопен е много полезна, като мощен антиоксидант, 10 пъти по-добър по отношение на бета-каротин, и като ефективна защита срещу рак на простатата.
Заболявания на жлъчните пътища
Доматите имат активен холеретичен ефект. И това може да предизвика спазми в жлъчния мехур, движението на камъни и запушване на жлъчните пътища, последствията от които могат да бъдат много фатални.
Бъбречна болест
Съществува мит, че доматите, поради високото съдържание на оксалова киселина, водят до образуването на оксалатни камъни в бъбреците. Всъщност, оксаловата киселина практически липсва в доматите (около 2-5 mg на 100 грама), но трябва да се внимава с домати, заболели от уролитиаза. Сред зеленчуците и плодовете лесно можете да намерите по-щедри източници на оксалова киселина. Например, 100 грама цвекло съдържа от 500 до 675 мг от това вещество, в ревен от 600 до 860 мг, спанак до 600 мг и картофи до 40 мг.
Панкреатит
Яденето на домати помага за подобряване на храносмилането, увеличава апетита и потиска растежа на вредните бактерии, но с панкреатит срещу доматите трябва да се спазват някои ограничения. При възпаление на панкреаса не трябва да се ядат зеленчуци и плодове, които съдържат много киселина. В този случай пресните домати са нежелани. Друго нещо, ако те са били подложени на минимум, но топлинна обработка като задушаване, пече, пара, варене – тогава може да се консумират без проблем!
Освен това, по време на топлинна обработка (по-специално, когато консервирате) доматите не губят своите полезни свойства. Напротив, те дори увеличават съдържанието на „магическия“ ликопен.
Болести на стомашно-чревния тракт
Как не можете да си спомните великия интригант Остап Бендер и съветите, дадени на подземния милионер Корейко: „Моля ви, не яжте сурови домати през нощта, за да не навредите на стомаха!” Хората с остър гастрит или колит трябва наистина да изключват от диетата си пресни домати, които съдържат значителни количества растителни киселини. Вярно е, че това се отнася не само за доматите, но и за много други пресни зеленчуци. Що се отнася до „през нощта“, то това е най-вероятно заради диуретичния ефект на доматите. Той кара бъбреците активно да работят и да дестилират голямо количество течност през себе си.
Ако човек няма здравословни проблеми, той може спокойно да приготви вкусна салата от пресни домати с растително масло за вечеря. За тези, които имат проблеми с бъбреците, това ще означава често ходене до тоалетната.
Артериална хипертония
При хипертония употребата на домати е противопоказана, както с използването на оцет и голямо количество сол. В същото време пресните домати предотвратяват натрупването на “лош” холестерол по стените на кръвоносните съдове, което е жизненоважно за хипертониците.
Болести на ставите
Много пациенти отбелязват, че ставите им са по-слаби след като са яли домати. Ето какво казва Норман Чилдърс, основател на Фондацията за изследване на артрит: „Въз основа на проучване на влиянието на растенията от семейството на картофите върху повече от 1400 доброволци в продължение на 20 години, се оказа, че те са причина за артрит при чувствителните хора .“
За да се идентифицира чувствителността на тялото към картофените растения, лекарите съветват пациентите си да направят този експеримент: премахнете всички картофови растения от диетата за период от три месеца и след това постепенно ги въведете един по един. Така че, с помощта на диета, можете да проследите как артритът реагира на появата на масата на доматите и техните роднини, Zdrave.to.
Как да отслабнете и да подобрите сърцето си с помощта на домати
Както можете да видите, доматите, съдържащи оскъдно количество оксалова киселина, е малко вероятно да нарушат метаболизма на солта в организма. Но тези плодове натрупват много калиеви соли (до 300 мг на 100 грама), което подобрява функционирането на сърцето.
Японски учени смятат доматите и доматения сок за чудотворни продукти за сърцето и кръвоносните съдове. Наблюдавайки състоянието на пациентите, които са употребявали неограничени количества доматен сок без сол, те са убедени в значително понижаване на кръвното им налягане и нивото на вредния холестерол.
Диетолозите съветват да се използват домати от тези, които искат да отслабнат. Сочните плодове имат ниско съдържание на калории (15-20 килокалории на 100 грама), но в същото време високо съдържание на витамини и фибри. Тази диета е много ефективна, не вреди на здравето и не изисква големи разходи. Разбира се, това не означава, че трябва да се ограничим само с домати.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама