Почина 6-годишната Мими

293

6-годишната Мими, която се бореше за втори път с левкемията, не успя да спечели битката за живота си.

Тази сутрин момиченцето е издъхнало в детската онкохематология в Университетската болница „Царица Йоанна“ в София.

Тъжната новина съобщиха близките на детето в групата във Facebook, където се събираха дарения за лечението ѝ в Германия.

„Погледнете към небето… По чисто е нали?!? Нашето слънчице язди кончета из зелените небесни поляни! Няма системи, няма бели престилки, и болка няма… Мими е свободна! Изпраща ангелски целувки на всички вас, които повярвахте в нея!“.


Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като вчера се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите ѝ дробове.

Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за близо 14 000 лева заради два медикамента – „Винкристин“ и „Онкаспар“, които са използвани за лечението на дъщеричката им, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Майката на Мими е подала документи още в края на април лекарствата да бъдат поети от касата, но до снощи решение по казуса нямаше.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама