Учени разкриха как да избегнем метаболитен синдром

82

Толкова неща са се изписали през последните години за правилното хранене, че хората вече тотално започват да се объркват.

Учени от Япония са провели ново проучване и са установили, че за здравето е важно не само какво ядем, а и по какъв начин го правим и колко „омитаме“ чинията пред себе си.

В изследването са взели участие 183 възрастни за период от пет години. Те били разделени на три групи. Такива, които ядат бързо, бавно и с нормален темп. Доброволците попълнили и въпросник за общото им здравословно състояние.

След 5 години 84 пациента са развили метаболитен синдром. Метаболитният синдром представлява повишено кръвно, висока захар, наднормено тегло и ниски нива на HDL холестерол.

Резултатите от проучването сочат, че повече от пациентите с метаболитен синдром са били от групата „бързо хранещи се“. Тези, които се хранят „на крак“ имат 89% по-голям риск от развитие на метаболитен синдром, отколкото тези, които ядат по-бавно.

През тези пет години доброволците от групата, която яде „бързо“, са натрупали излишни килограми, и са имали високи нива на кръвната захар

Лекарите казват, че това е свързано с факта, че на мозъка отнема известно време, за да асимилира факта, че сме сити, и докато това не се случи, продължаваме да ядем.

“Когато хората ядат бързо, те продължават да ядат и след като престанат да чувстват глад”, казва д-р Такаюки Ямаи от университета в Хирошима, който ръководи въпросното изследване.

“Също така, при хората, които ядат бързо, нивата на кръвната захар са по-значителни и това може да доведе до инсулинова резистентност.”/zdrave.to

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама