Правилното хранене на теория звучи просто, но не винаги е лесно да се изчака с намерението да се храним здравословно.
Резултатите от последно проучване показват, че за здравето е важно не само какво ядем, но и колко бързо храната “изчезва” от нашата чиния, пише македонският портал Арт. кухня, предава БГНЕС.
Японски учени са изследвали 1 83 възрастни в продължение на пет години, като респондентите са били разделени на три категории въз основа на това колко бързо ядат: “бавно”, “нормално” и “бързо”. В началото на изследването всички участници попълнили въпросници на тема хранителни навици, степен на физическа активност и общо здравословно състояние
В началото на проучването никой от доброволците не страдал от метаболитен синдром, което означава, че нито един от тях не е имал поне три от следните фактори: прекомерно тегло в областта на корема, ниски нива на HDL холестерол, повишени триглицериди, повишено кръвно налягане или захар. Лошите стойности на поне три от изброените критерии показват повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет, а като цяло това състояние се нарича метаболитен синдром.
Пет години по-късно, когато повторно попълнили същия въпросник, се оказало, че 84 пациента са развили метаболитен синдром и ако се съди по резултатите от проучването, публикувано в журнала „Circulation“, повечето са били от групата, която е заявила, че “яде бързо”. Тези, които се хранят „на крак“ имат 89% по-голям риск от развитие на метаболитен синдром, отколкото тези, които ядат по-бавно.
Но това не е всичко, заключават учените. Респондентите от групата, хранеща се бързо, за пет години се е сдобила и с повече килограми, увеличена обиколка на талията и нивата на кръвната захар са били по-високи, отколкото сред респондентите, които съобщават за по-бавно хранене.
Лекарите казват, че това е свързано с факта, че на мозъка отнема известно време, за да асимилира факта, че сме сити, и докато това не се случи, продължаваме да ядем.
“Когато хората ядат бързо, те продължават да ядат и след като престанат да чувстват глад”, казва д-р Такаюки Ямаи от университета в Хирошима, който ръководи въпросното изследване.
“Също така, при хората, които ядат бързо, нивата на кръвната захар са по-значителни и това може да доведе до инсулинова резистентност.”
Това проучване потвърждава предишни проучвания, които вече показваха, че е много по-добре за здравето, ако ядем по-бавно. Изследване, проведено в Нова Зеландия показва, че тези, които ядат на крак, имат по-висок индекс на телесна маса от тези, които ядат бавно и спокойно. Китайско проучване показа също, че за да нямаме излишни килограми , трябва да дъвчем всяка хапка 40 пъти вместо 15, преди да я погълнем.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment