По колко евродепутати ще имат отделните партии?

0
Снимка: Pixabay

Пет партии ще имат свои представители в новия Европейски парламент – ГЕРБ, „БСП за България“, ДПС, ВМРО и „Демократична България“.

Това показват прогнозните резултати на агенция „Галъп“ малко след края на изборния ден в България, предава NOVA.

ГЕРБ изпраща в Брюксел 6 или 7 свои представители, преди да е пресметнат преференциалният вот, показва проучването на „Галъп”. В Европейския парламент влизат водачът на листата Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов и евентуално седмият в листата Лиляна Павлова.

БСП ще има 5 или 6 представители в Европейския парламент – Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев и евентуално Иван Кръстев.

ДПС ще бъде с двама или трима евродепутати. Водач на листата е Мустафа Карадайъ, на втора позиция е Делян Пеевски, а на трета – Йохан Кючук. До момента е ясно, че Карадайъ ще се откаже от мястото си в Брюксел. Твърде възможно е това да направи и Пеевски.

ВМРО успява да класира един или двама евродепутати. Водачът на листата им е Ангел Джамбазки, а втори е Юлиян Ангелов.

Според exit poll-а на „Галъп” свои представител в следващия ЕП ще има и „Демократична България” и това ще бъде Радан Кънев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама