Кой води преди евровота според последните проучвания?

blank
Снимка: Pixabay

Като победител в предстоящите избори се очертава партия ГЕРБ, която има около 2% преднина пред БСП.

Това сочат резултатите от проучване на социологическа агенция „Маркет Линкс“, представен от Добромир Живков в сутрешния блок на bTV.

През този месец резултатите от социологическото проучване посочват обръщане на тенденциите, обясни още той. По думите му това се дължи на по-активната кампания на ГЕРБ, особено в лицето на премиера Бойко Борисов. „Когато премиерът излезе и говори и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват“, посочи социологът. Той отбеляза, че за обръщането на резултата трябва да се има предвид мащаба на кампанията и медийното присъствие на ГЕРБ.

Според Добромир Живков четири партии със сигурност ще успеят да изпратят евродепутати, като е много вероятно те да са и пет. Петата партия е „Демократична България“, а четвъртата – ВМРО, като преди тях на третото място е ДПС. Според проучването, ГЕРБ получава 29,6% от доверието на избирателите, БСП – 27,5%, ДПС – 6,9%, ВМРО-БНД – 5,7%, Демократична България – 4,7%.

По данните от проучването на „Маркет Линкс“ избирателната активност ще е близка до тази на последните избори за европейски парламент или над 35%. Обикновено казваме, че ще гласуваме, но след това сме разколебани, обясни Добромир Живков. Над три четвърти от българските граждани смятат, че в България няма добър и работещ механизъм за контрол на това как се изразходват средствата от еврофондовете, сочат резултатите от проучването.

След скандалите „Апартамент гейт“ и тези с къщите за гости, 52% от българите са отговорили с „не“ на въпроса „Има ли контрол за изразходването на евросредствата?“. В този контекст нагласите към политическата класа като цяло няма как да бъдат добри, отбеляза още Добромир Живков. Оценката за работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над среден 3, обясни социологът.

По думите му гражданите не одобряват това, което виждат и дори някои от тях не си дават сметка каква е ролята на нашите представители в европарламента.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама