9.9 C
София

6 продукта, които не трябва да се мият преди готвене

Не пропускайте

Много хора вярват, че бактериите се унищожават по време на измиване. Това твърдение обаче не е валидно за всички категории храни, пише agrozona.bg.

Птици и риба

Обикновено миете пилето в мивката, преди да го приготвите. Ако е така, време е да загърбите този навик. По този начин не само няма да се отървете от бактериите, но също така може да увеличите риска от инфекция.

„Като измивате суровото пиле в мивката, разпространявате бактерии в кухнята, включително върху чистите повърхности, чрез пръските и капките“, казва Ерик Сайдън, директор на фирма за хранителни услуги и доставчик на храни за няколко болници в Ню Йорк. Единственият наистина ефективен начин да се отървете от тези бактерии е правилното приготвяне на храната.

Червено месо

Когато миете червеното месо, вие му добавяте допълнително влага. „Допълнителната влажност по време на готвене създава пара, а тя влияе на вкуса“, предупреждава Сиден. Така че, ако искате да усетите истинския вкус на месото, тогава забравете за навика да миете този продукт.

Храни и салати

Ако на опаковката има указание, че продуктът е бил предварително измит, няма нужда да се измива отново. Запазете водата и времето си! Освен това, колкото повече време остава храната в контакт с други продукти, толкова по-голям е рискът от кръстосано замърсяване.

Гъби

Подобно на месото, гъбите могат да променят вкуса и текстурата си, ако са твърде дълго в контакт с вода. Повечето готвачи ще ви кажат, че никога не трябва да навлажнявате или измивате гъбите, за да ги почистите, защото те абсорбират вода като гъба.

Яйца

Въпреки че това не е много често срещано явление, някои хора мият яйцата преди употреба. В крайна сметка, след излюпването те попадат не особено чисти повърхности. Но всъщност не е нужно да се притеснявате, защото често яйцата се обработват преди продажба. Но за да не се заразите от нещо, е необходимо яйцата да се приготвят, докато жълтъците се стегнат, за да се предотврати хранително отравяне.

Паста

Много хора измиват макароните след готвене, което е голяма грешка. Измиването на пастата служи само за отмиване на нишестето. Въпреки това, зърната, като ориз или киноа, трябва винаги да се изплакват с вода преди готвене, за да получите правилния вкус и текстура.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -spot_img

**Радев: Назначението на Спецов в Лукойл е незаконно, а политиката в...

**Президентът Радев обяви остри критики срещу управлението на казуса "Лукойл": Нарушения на Конституцията и правовата държава** Президентът Румен Радев изрази сериозни опасения относно последните действия...

Деница Сачева разкри: Румен Спецов има тайно доверие от САЩ и...

**Деница Сачева: „Румен Спецов е професионалист с опит, а бюджетът за 2026 г. е единственият реалистичен вариант“** Деница Сачева от ГЕРБ отхвърли остро критиките на...

Трима загинали и блокиран тракийски път след фатално ПТП, причинето от...

**ТРАГИЧНО ПТП НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ ВЗЕМА ТРИ ЖИВОТА** Трима души загинаха, а един е тежко ранен след катастрофален инцидент на автомагистрала „Тракия“, съобщиха първоначални източници....

Синът на Радан Кънев заловен с дрога: 17-годишният Борис задържан с...

**Скандал около сина на евродепутата Радан Кънев: 17-годишен младеж задържан с наркотици** В ранните часове на днешния ден патрул на 6-то Районно полицейско управление в...

Топло за ноември: до 21 градуса в почивните дни, но мъгливо...

**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тиха и стабилна метеорологична обстановка през предстоящите почивни дни, съобщават експертите...
- Реклама -

Последни новини