Лоша подготовка на пилотите причина за катастрофата на Шереметиево

54

Недостатъчна подготовка на пилотите за управление в ръчен режим при кацане е една от възможните причини за катастрофата на 5 май на руския самолет „Сухой Суперджет-100“ на московското летище „Шереметиево“, в която загинаха 41 човека и десетима бяха ранени.

Това съобщи днес за ТАСС източник, запознат с работата на разследващата комисия.

Според него машината е преминала в режим на ръчно управление („Direct Mode“), след като е била ударена от мълния. Вероятно заради късо съединение, предизвикано от това, са излезли от строя автоматичните системи за управление, каза той.

Самолетът на „Аерофлот“ излита на 5 май от „Шереметиево“, изпълнявайки полет за Мурманск, но около 30 минути по-късно се връща на летището и при аварийното приземяване се възпламенява. На борда има 73 пътници и петчленен екипаж. Загиват 41 човека, а десет души са в болница.

Следователите разглеждат различни версии за причините за катастрофата, включително слаба квалификация на пилотите, техническа неизправност и неблагоприятни атмосферни условия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама