България

Нов скандал с Турция, този път заради изучаването на турски в училищата (ВИДЕО)

Изказване на турския посланик в София Хасан Улусой, на откриването на завод в Кърджали, накара премиерът Бойко Борисов да му поиска обяснение.

Новият мини скандал с Турция се случва по-малко от два месеца, след напрежението между двете държави, заради изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че след натиск българският парламент е променил Законът за вероизповеданията.

„Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в страната. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока“, каза Улусой по време на церемонията по откриване на завода на турската компания „Теклас“ днес, предаде агенция „Фокус“.

След като преряза лентата на завода за гумени компоненти за автомобилната индустрия, на въпрос на журналисти, Борисов каза, че „ще поиска още сега посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации, който да се използват от хейтъри в София“. Премиерът отбеляза, че не е работа на дипломата да дава съвети.
Той изрази мнение, че не е редно да кажеш на една държава задължително да въведе изучаване на даден език, при положение, че по тази възможност парламентът се произнесъл ясно и точно“. „Който желае може да учи турски по всякакъв начин“, отбеляза Борисов (позицията му по темата е след шестата минута във видеото), цитиран от пресслужбата на МС и добави, че в България младите хора учат много езици.

„Колкото повече, толкова по-добре“, подчерта той. „Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка“, каза още министър-председателят.

Иначе днес турският посланик отбеляза още, че „в приятелска и съюзническа България има над 300 български фирми с турски капитал“. „Днес Турция е третият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ близо на 5 млрд. долара“, подчерта Улусой.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца