Насилена малолетна родила бебе от католически свещеник, той станал учител

179

Бивш свещеник, който е правил секс с 14-годишна, може да преподава в училище, пише Stern.

През 80-те години той още е работил като католически свещеник. Повече от две години е изнасилвал малолетно момиче. Тогава тя се е трудила през ваканцията в катедралата „Св. Августин“. Когато е забременяла от Джозеф Д., са я изгонили от работа.

Момичето става майка на 16 години, а свещеникът губи работата си, споменава източникът на немското издание. Младата майка е с латино-американски корени, в САЩ няма фамилия, която да ѝ подаде ръка, за да осъди свещеника.

През 80-те години църквата възпрепятства прехвърлянето на криминалния случай на други съдилища по света. И така Джоузеф Д. остава без криминално досие, не влиза в никакви регистри на криминалните хроники, които да го разпознаят като сексуален престъпник. Станал учител в основно училище. Три години е бил възпитател в него, без училището изобщо да подозира какво минало има.

Той води мирен живот в продължение на много години. Оженил се за лекарка, има две деца от нея. От 1996 г. работи като учител в средно училище в Ню Джърси. До 2002 г. никой не знаеше за момичето, което бе оставил бременна и непълнолетна по онова време. Оттогава жертвата е самотна майка, която се опитва да свърже двата края.
Но тогава местните вестници разбраха и разкриха случая.

Училището, където работи 59-годишният учител, беше в шок. Г. е отстранен от служба за три седмици. И тъй като нямаше легален начин той да бъде уволнен, беше му позволено да се върне на работа и да продължи да преподава.

Законът сякаш беше отдавна забранен, коментира Stern. От 1996 г. той работи като учител в основно училище в Ню Джърси. До 2002 г. никой не разбра за момичето, което някога беше бременно от него и трябваше да се бори с живота си като самотна майка.

След 16 г. през които Д. не е имал криминални прояви, упрекът на една ученичка предизвика раздвижване на болната му тема. 12-годишния със „странен глас“ казва, че мъжът е искал да види „красивите зелени очи“ на момичето. По-късно тя казва на майка си. че се е чувствала неприятно от това.

Майката се оплаква за това в New York Post: „Нищо не ми убягва: господинът е имал секс с малолетна. А тук говорим за едно средно училище. Учениците са на възрастта на жертвата.

Мисля, че никой алкохолик не трябва да работи в бар“.

Самият Д. тогава е коментирал аферата от 1988 г. и нарича злоупотребата „двупосочна връзка, която не работи“.

Ситуацията е различна за жертвата, която от няколко години работи за сдружение, което помага на жените и момичетата в нужда.

„Дълго време обвинявам себе си за всичко. Мислех, че трябваше да знам по-добре, че съм достатъчно възрастен, за да знам повече. Но аз бях тийнейджър. Бях млад и наивен“. „Тя все още ми е ядосана“, коментира Джозеф.

Ядосани са и родителите, чиито деца седят в класната стая с Джозеф Д. Но изглежда така, сякаш този протест нищо няма да промени.

„Училищните власти не установиха, че обвиняемият е имал неморално поведение, докато е бил нает на държавна служба“, каза назначеният за случая експерт Уолт де Треук.

И родителите, и училищната администрация са изключително разочаровани. Организацията за защита на жертвите SNAP призова политиците от Ню Джърси да обърнат внимание: „Ние призоваваме образователните и политическите лидери да преразгледат промените в правителствените процедури и закони, така че такива опасни решения да не могат да бъдат взети в бъдеще.“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама